O klubu

FK „Sutjeska“ zasigurno je jedan od najpoznatijih sportskih brendova Nikšića i Crne Gore. Od svog osnivanja, sada već davne 1920. godine, do danas ime ovog kluba ispisalo je najsjanije stranice fudbalske istorije u Nikšiću. U proteklih deceniju i više Sutjeska je stvorila neka od najvećih fudbalskih imena Crne Gore, poput Duška Radinovića, Branka Samatovića, braću Bakrač, braću Bajović, Borislava Gajicu Đurovića, Vojina Lazarevića, Andriju Delibašića, Mirka Vučinića i druge, a ne treba zaboraviti da su za ovakav uspjeh zaslužna i velika trenerska imena koja su radila u našem gradu, kao što su Milovan Đorić, Milan Živadinović, Vukašin Višenjevac, Mojaš Radonjić i drugi. Za postizanje dobrih rezultata, osim stručnog i kvalitetnog rada, potrebno je imati i adekvatne uslove, a upravo Nikšić je grad koji je i u bivšoj Jugoslaviji imao najbolji fudbalski teren.

U svojoj bogatoj istoriji Sutjeska je odigrala veliki broj značajnih utakmica. Godinama je naš klub bio neugodan domaćin fudbalskim velikanima sa prostora bivše Jugoslavije Partizanu, Crvenoj Zvezdi, Dinamu, Hajduku, Sarajevu, Željezničaru, Vardaru i drugima, koji su gostovanje u Nikšiću doživljavali kao najteže u sezoni.  Posebna je priča Sutjeskina, nadaleko čuvena, omladinska škola koja se 1980. godine okitila titulom prvaka stare Jugoslavije pod vođstvom jednog od legendi kluba Milana Mike Zirojevića.  Sutjeska je u svojim redovima iznjedrila i nekoliko reprezentativaca kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i državi Crnoj Gori.

Sutjeska je tokom svoje istorije doživljavala uspone, ali i padove, postizala dobre, a ponekad i neočekivane rezultate, međutim ljubav prema klubu od strane najvatrenijih navijača nikada nije prestajala.

Nakon sticanja nezavisnosti Crne Gore i formiranja Prve crnogorske lige Sutjeska nije bila na očekivanom nivou prvih par godina, međutim, posljednjih godina klub se finansijski i stručno konsolidovao i uspjesi nijesu izostali. Kao što je poznato kvalitetan rad neminovno mora donijeti rezultat, tako je Sutjeska postala prvi crnogorski klub koji je dva puta zaredom postao prvak Države, u sezonama 2012/13 i 2013/14, dok je u sezoni 2014/2015 šampionska titula izmakla je za samo jedan bod, a rezultatski kiks protiv podgoričke Mladosti kada je zbog primljenog gola u nadoknadi vremena izostala pobjeda, uslovio je završetak prvenstva na drugoj poziciji.

Osvajanje šampionskih lovora omogućilo je Sutjesci učešće u najprestižnijem fudbalskom takmičenju na svijetu – Ligi Šampiona, a naši sugrađani imali su jedinstvenu priliku da uživo slušaju taktove himne Lige Šampiona koji su se orili sa razglasa stadiona „Kraj Bistrice“ i gledaju visoko kvalitetne međunarodne fudbalske mečeve. Takođe, u sezoni 2014/2015 godine FK „Sutjeska“ je učestvovala u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a naš grad je bio domaćin mađarskom fudbalskom velikanu, ekipi Debrecina. 

Neophodan preduslov da Sutjeska i dalje bude u vrhu crnogorskog fudbala je pravno uređen i finansijski stabilan klub, zasnovan na visokom profesionalizmu. Kao tipično gradski klub, čiji je jedini osnivač i vlasnik Opština Nikšić, očekujemo veliki podršku od strane osnivača, ali i sponzora koji će svojim ulaganjima pomoći da Sutjeska zadrži visoke pozicije i dugo godina bude u vrhu na crnogorskom fudbalskom nebu.

U tom pravcu idu i naše ambicije po pitanju rekonstrukcije stadiona „Kraj Bistrice“, a izgradnjom reflektora omogućili smo još bolje uslove za odigravanje fudbalskim mečeva u našem gradu i u večernjem terminu. Time će naš grad imati neophodne preduslove za odigravanje međunarodnih utakmica kako našeg kluba, tako i fudbalske reprezentacije Crne Gore.

  Aktuelno

  19.7.2018. 8:51
  Astana slavila i u drugom meču, sa Alaškertom za nastavak evropskog sna

  Izabranici Nikole Rakojevića nijesu uspjeli da se plasiraju u drugo kolo kvalifikacija za Ligu ša

  17.7.2018. 18:41
  Denković: Siguran sam da imamo šansu za prolaz

  U sjutrašnjem revanšu protiv Astane plavi će u odnosu na prvi meč biti jači za Stefana Denkovića,

  16.7.2018. 23:37
  BUBANJA : Vjerujemo da možemo do iznenađenja

  Izabranici Nikole Rakojevića pripremaju se za revanš protiv kazahstanskog šampiona u koji ulaze s

  15.7.2018. 17:40
  Ulaznice od sjutra u prodaji! 3€ zapad, 2€ istok!

  Ulaznice za revanš utakmicu prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona koju naša ekipa igra u srij

  13.7.2018. 20:00
  Denković se priključio ekipi

  Staro-novo lice na današnjem treningu. Jedan od najboljih fudbalera neše ekipe u prethodnoj sezon