Aktuelno
23.12.2023. 19:35
In Memoriam: Pero Giljen

Subota, 23. decembar, tužan je dan za fudbal, Fudbalski klub Sutjeska, grad Nikšić i Crnu Goru. U 67. godini napustio nas je Pero Giljen, legendarni golman i trener Plavih.
 
Sutjeska i Nikšić su "velikoj" Jugoslaviji uvijek imali dobre golmane, počev od Novaka Noka Markovića, Mihaila Mura Koprivice, Stanislava Tara Martinovića, Fadila Dugalića, Danila Popovića, Petra Ađanskog, Zorana Nikitovića; dolazili su poznati jugoslevenski golmani Radovan Bujić, Slobodan Janjuš, Goran Živanović, Dragomir Racić, Mirsad Jonuz, bilo ih je još... Ali je samo jedan od njih, Pero Veljkov Giljen, cijeli svoj igrački, trenerski i životni vijek vezao za naš klub.

Pero je ponikao u mlađim kategorijama Sutjeske kod Milana Mike Zirojevića. Bio je član zlatne generacije koja je postala omladinski prvak Jugoslavije 1976. godine, nakon trijumfa nad Dinamom. 

Bezmalo je 20 godina bio u prvom timu kluba svog života. Bio je neprikosnoven na golu u teškim drugoligaškim takmičenjima "Istoka", i sa Sutjeskom je 1984. godine, nakon 11 godina, u epskoj utakmici protiv OFK Beograda, dočekao Prvu ligu SFRJ.

Na vrhuncu karijere "Princ Nikšića" je, između ostalih, odbio ponude klubova velike jugoslovenske "četvorke", u mostarskom Veležu je trebao naslijediti legendarnog golmana Envera Marića, mogao je i u Porto, koji je tada bio šampion Evrope, ali su Sutjeska, Nikšić i porodica uvijek bili na prvom mjestu!

U svojoj karijeri, koja je trajala do 1995. godine, uvijek je služio Sutjesci i klupskim interesima. Čak i kad su ga pojedini treneri, ničim izazvani, sklanjali sa gola on je to prihvatao kao vjerni Sutjeskin vojnik! 

Bio je član svih reprezentativnih selekcija u mlađim kategorijama, branio i za reprezentaciju "Istoka" i amatersku reprezentaciju SFRJ.

Nakon završetka igračke karijere nastavio je da radi u klubu kao pomoćnik u stručnom štabu. U četiri navrata je bio šef stručnog štaba Plavih, više puta pomoćni trener, trener golmana, sve što je klub od njega tražio. 

Dinastiju Giljena na golu Sutjeske nastavili su njegov brat Goran, a kasnije, do dan danas, vrlo uspješno, njegov sin Vladan - kapiten Plavih.

FK Sutjeska, u jednom od najtužnijih dana u istoriji, izjavljuje saučešće njegovoj porodici, prijateljima i vjernim navijačima Sutjeske, s ponosom čuvajući sjećanje na svoju legendu.

Dragi Pero, počivaj u miru i neka ti je vječna slava i hvala.

Facebook icon Google icon Twitter icon e-mail icon

Komentari

Poslednje vijesti

1.3.2024. 12:30
Obavještenje za navijače: FK Sutjeska- FK Budućnost (CFL 23/36)

Komisija za bezbjednost i sigurnost FSCG proglasila je utakmicu 23. kola Meridianbet 1.

14.2.2024. 13:50
Odbačena krivična prijava protiv Čolovića — Brnović nije napadnut na sjednici Upravnog odbora!

Spor FK Sutjeska sa bivšim šefom stručnog štaba Nenadom Brnovićem, te njegovim saradnicima Srđano

26.12.2023. 22:56
Dragan Mijanović novi šef stručnog štaba

Upravni odbor FK Sutjeska imenovao je Dragana Mijanovića, dugogodišnjeg trenera mlađih kategorija

20.9.2023. 14:49
Saopštenje UO FK Sutjeska (20/09/2023)

Suočeni sa očiglednom opstrukcijom Sudijske organizacije FSCG koja je kulminirala u duelu sa FK D

30.7.2023. 23:15
Remi sa Mornarom na Topolici - prvijenac Aničića

Plavi su remizirali protiv Mornara na Topolici rezultatom 1:1 u utakmici 2. kola Meridianbet 1.