Aktuelno
23.11.2022. 14:23
IN MEMORIAM: Davor Gardun

Napustio nas je naš Šjor, najpoznatiji Sutjeskin Dalmatinac, i član slavne generacije našeg kluba.

Rođen je 26.12.1946. godine u Makarskoj. Fudbalsku karijeru je počeo u NK Zmaj iz Makarske. U ljeto 1967, godine, na poziv Miljana Miljanića, otišao je na probu u Crvenu zvezdu. Odigrao je nekoliko prijateljskih utakmica i proslijeđen na pozajmicu u naš klub. Došao je u Sutjesku istog ljeta, kada je Vasilije Šijaković počeo selektirati taj čuveni tim. Kako je sam govorio, došao je na pozajmicu na šest mjeseci, a ostao je osam godina.

Bio je univerzalan fudbaler, mogao je igrati na svim pozicijama u odbrani, a najčešće ne poziciji lijevog beka. U svom neobjavljenom materijalu o zlatnoj Sutjeskinoj generaciji, o Davoru Gardunu govori njegov saigrač u bekovskom paru Miodrag - Dragan Stanišić: "Lijevi bek Davor Gardun imao je sposobnost i volio da igra iz drugog plana. Imao je dobar centaršut, bio je brz, dobro igrao glavom i imao dobru duel igru".

Nakon Sutjeske, 1975. godine, kada prerano silazi sa scene njegova generacija, kao posljednji koji su napustili klub, sa Grahovcem i kumom Samatovićem otišao je u Bor, kod Dragutina Spasojevića, njihovog trenera iz slavnih dana u Sutjesci. Nakon dvije godine u tadašnjoj Istočnoj grupi Druge lige vratio se u matični NK Zmaj: "Do četrdeset druge godine sam ja igra'. Igra' bi' ja još, ali su me kad igramo na stranu počeli pitati igrači i gledaoci koliko imam godina. Ja kažem da me ne pitate više - idem ća", u svom stilu je pričao Gardun.

Davor Gardun je mnogo volio Sutjesku i Nikšić, redovno je posjećivao naš grad, obilazio prijatelje, posjećivao je grobove svojih preminulih trenera i saigrača, bio je na proslavi druge titule Kluba, a prisustvovao je i antologijskoj utakmici protiv Slovana iz Bratislave: "Ja volim Nikšić jer moja mladost je prošla ovdje. Koji god Crnogorac dođe autom u Makarsku ja priđem i zaželim dobrodošlicu. Juče sam otiša' tamo na stadion, toliko te dice ima, čudo. Onda me je vodio trener juniora Sutjeske da vidim svlačionice, tri igrališta ima. Mi smo imali jedno (pomoćno) od blata gdje smo trenirali".

Davor Gardun je iz dva braka imao sina i dvije kćerke. Posljednje godine života je proveo u rodnoj Makaraskoj, sam, obje supruge su preminule. U bolesti su ga nedavno posjetili veterani našeg kluba.

Neka je slava Davoru Gardunu!

FK Sutjeska

Facebook icon Google icon Twitter icon e-mail icon

Komentari

Poslednje vijesti

19.3.2023. 1:16
Remi u Petrovcu pred reprezentativnu pauzu

Naša ekipa je odigrala utakmicu 26.

12.3.2023. 19:00
Plavi ubjedljivi protiv Rudara

Plavi su danas na Stadionu pod Golubinjom rutinski savladali poslednjoplasiranu ekipu crnogorskog

10.3.2023. 13:19
Nastavljeno takmičenje mlađih selekcija

Prethodnog vikenda počeo je proljećni dio prvenstva za sve mlađe selekcije. 

9.3.2023. 10:54
Remi sa Dečićem kraj Bistrice 

Plavi su kraj Bistrice remizirali sa Dečićem rezultatom 1:1 u derbiju 24. kola Meridianbet 1.

4.3.2023. 22:08
Podjela bodova Pod Goricom

Remi protiv Budućnosti u najvećem derbiju crnogorskog fudbala - naša ekipa je zadržala prvo mjest